Meniu
Produse recomandate
media

Va salutam.

Poate nu toata lumea stie dar, de cele mai multe ori achizitionarea unui dedurizator nu este conditionata de instalarea acestuia de catre firma care il comercializeaza (cazul nostru). Totusi trebuie sa fiti atenti, pentru ca in cele mai multe cazuri garantia poate fi conditionata de instalarea acestuia de catre o societate de profil sau, este permisa instalarea in regie proprie dar cu conditia efectuarii unei receptii  (daca este posibil), de catre societatea vanzatoare/firma de instalatii.
In situatia in care va decideti sa instalati Statia de dedurizare apa in regie proprie, va poate fi util acest articol deci, sa incepem.


Cum nu toata lumea citeste manualul de punere in lucru a dedurizatorului apa, este necesar de mentionat ca aproape intotdeauna, garantia este conditionata de instalarea inaintea dedurizatorului a cel putin un filtru de impuritati apa.  Recomandat ar fi instalarea unui filtru cu purjare centrifugal (profi sau semi-profi care asigura o pierdere minima de presiune apa), dar avand in vedere costul mai ridicat (Filtru Centrifugal NW25 sau  Filtru Centrifugal NW32), nu toata lumea doreste un astfel de filtru. Si atunci, recomandam montarea unui filtru clasic de sedimente (in situatia in care dedurizatorul  se monteaza la reteaua de apa de la oras – se presupune ca aceasta apa este deja filtrata iar eventualele impuritati pot proveni doar din vechimea/calitatea instalatiei de alimentare cu apa) sau a doua filtre daca apa provine de la alimentare din put forat (pozitiile 1 si 2 in schita, primul filtru este destinat retinerii sedimentelor grosiere iar al doilea filtru ar trebui sa contina un cartus lavabil de 10-20 microni).


Avand in vedere ca pentru buna funtionare a unui dedurizator apa, se recomanda o presiune la apa intre 1.5 – 2.5 bari, si luand in calcul faptul ca majoritatea hidrofoarelor vin cu presostatul setat sa declanseze la o presiune minima de 1.4 bari si sa salte presiunea pana la maxim 2.8 bari, recomandam instalarea dupa filtre a unui manometru presiune apa (pozitia 3 in schita). Acest lucru este necesar si datorita faptului ca filtrul/filtrele reduc presiunea datorita rezistentei pe care o opun in mod natural dar si datorita incarcarii acestora cu impuritati (recomandam verificarea acestora lunar si schimbarea la un interval de maxim 6 luni). Schimbul cartuselor este posibil prin inchiderea robinetilor din pozitiile 5,6 si 7 din schita.


Dupa ce am scapat de grija verificarii presiunii, ar trebui luat in calcul faptul ca Sistemele de dedurizare apa trebuie intretinute/curatate la o perioada mai mare sau mai mica de timp, in functie de calitatea apei si de cat de des sunt schimbate cartusele filtrante instalate inaintea lor. Adica, este necesar realizarea unui by-pass cu ajutorul a trei robineti (pozitiile 6,7,8 in schita). Schita are caracter orientativ, pozitiile in spatiu ale robinetilor si a celorlalte componente trebuie adaptate in functie de spatiul de montaj.


Manometrul pentru verificare presiune apa (pozitia 4 in schita) de dupa dedurizator are caracter optional, dar este indicat pentru a ne asigura ca dedurizatorul de apa funtioneaza corect (o eventuala scadere de presiune observata catre sfarsitul perioadei dintre regenerari poate indica o posibila reducere a acestui interval (in cazul dedurizatoarelor volumetrice ar insemna setarea unui volum mai mic de tratare apa intre regenerari)).


Alt lucru important de luat in calcul este faptul ca in regenerare, dedurizatorul „consuma” o cantitate de apa care poate fi cuprinsa intre 80 si 150 litri in cazul dedurizatoarelor pentru uz casnic. Situatia ideala ar fi drenajul acesteia care instalatia de drenaj a casei/apartamentului dar, in situatia in care acest lucru nu este posibil,  poate fi colectata intr-un recipient cu un volum mai mare, urmand ca acesta sa fie golit intre regenerari.


Asa cum toata lumea banuieste sau stie, da, este necesara alimentarea dedurizatorului de o retea de curent electric (220V, 50Hz), adica este necesara prezenta unei prize in locul de montaj. Avand in vedere ca montajul prizei trebuie realizat de catre o firma autorizata, poate ca acesta ar fi primul aspect care trebuie luat in calcul atunci cand se alege locul de montaj.


Ultima pozitie marcata in schita este pozitia 11, zona de incarcare cu pastile de sare.  De ce am marcat-o? Din simplu fapt ca dorim sa va impartasim din experienta si sa va atragem atentia ca nu se recomanda umplerea la capacitate maxima a vasului pentru sare. Datorita greutatii pastilelor de sare, in cazul in care dedurizatorul de apa nu este folosit o perioada mai mare de timp(ex. cand se pleaca in concedii), se poate forma la baza o pelicula asemanatoare ghetii, care sa obtureze canalul prin care se absoarbe saramura pentru regenerare. Recomandam umplerea acestui vas la o capacitate de maxim 75%.


Daca aveti si alte nelamuriri, asteptam intrebarile dvs. in formularul de pe site, sau ne puteti  contacta telefonic la numarul afisat in site.


Related Articles
26.02.2018
Cum aleg un dedurizator apa?
Produse recomandate